Forbrukslån til tannlegeregningen

Å gå til tannlegen i Norge er dyrt. Mange vil strekke seg til å si at det er svært dyrt, ettersom tannlegebesøk ikke dekkes av helseordningen i Norge slik vanlige leger gjør. Et relativt kort besøk der man har et par hull eller er nødt til å rotfylle, kan fort koste opp mot en halv månedslønn. Og for å ikke snakke om mer kompliserte inngrep som virkelig kjennes på lommeboka. Men hvorfor ikke finansiere tannlegeregningen med et forbrukslån?

Mange tannleger tar ikke kredittkort

En stor ulempe for mange er at en del tannleger ikke tar kredittkort. Ofte kommer tannlegeregningen på et ubeleilig tidspunkt, og kanskje har man såpass akutte smerter at man er nødt til å gjøre inngrepet innen få dager. Da er det slettes ikke sikkert at man har nok kontanter tilgjengelig til å betale for tannlegen, og hvis kredittkort da ikke aksepteres, så blir det fort dyrt. Uansett så er forbrukslån langt mer gunstig hva renten angår, slik at hvis man skal ta tannlegeregningen på avbetaling, så vil vi uansett alltid anbefale et forbrukslån fremfor et kredittkort.

Behøver ikke koste så mye

For å gjøre eksempelet så tydelig som mulig, så tar vi et eksempel der Jonas på 33 er nødt til å rotfylle to tenner i tanngarden sin. Dette vil koste han 10 000 kroner hos det som er en relativt rimelig tannlege. Men ettersom smerten og dermed operasjonen kom helt plutselig, så har ikke Jonas penger på konto til å betale dette. Et forbrukslån blir derfor løsningen, med en effektiv rente på 15 prosent som skal betales ned over 12 måneder. Det gir en fleksibel nedbetaling for Jonas, med avdrag på 833 kroner i måneden. I tillegg skal det betales renter av lånet (totalt 1500 kroner), som fordeles over 12 måneder.

Månedskostnaden blir da intet mer enn 125 kroner, og total innbetaling til banken blir da 958 kroner. I stedet for å punge ut med 10 000 kroner, har Jonas nå altså fått en fleksibel og fin måte å betale tannlegeregningen på. Samtidig har han fremover en månedlig påminner om hvor dyrt det er å ikke drive med skikkelig tannhygiene …

Slik reduserer du tannlegeregningen

Å ta opp et forbrukslån vil ikke hjelpe deg med å redusere tannlegeregningen – tvert imot så vil totalprisen bli noe høyere. Men for de fleste vil dette være verdt det ettersom man da får litt bedre råd i hverdagen. På en annen side så finnes det en del grep man kan gjøre for å få tannlegeregningen så lav som mulig. Blant annet kan man benytte seg av Forbrukerrådets nettside Hvakostertannlegen.no som er en offisiell opplysningstjeneste som sammenligner priser på norske tannleger.

I tillegg lønner det seg å sjekke avtaler og rabatter man har gjennom foreninger eller lignende. Mange er medlem av diverse foreninger, som boligbyggelag eller gjennom en rabattklubb for et kredittkort, der man kan spare penger på tannlegeregningene. 10 prosent rabatt av en regning på 10 000 kroner vil utgjøre så mye som 1000 kroner – som man helt sikkert er interessert i å bruke på andre ting enn tannlegen.